ŽOGA - PRIPOMOČEK ZA CELOSTNI RAZVOJ

Žoga je pripomoček, katerega se lahko otrok - ob prvih poskusih igranja z njo - tudi prestraši. Za igranje in lovljenje žoge mora imeti  dojenček in kasneje otrok dobro razvito vidno - zaznavno sposobnost.

Kako bo otrok kasneje spreten z žogo, je zelo odvisno od razvoja pred tem. Če katero od spodaj naštetih sposobnosti slabše razvije, to vpliva na slabši razvoj naslednje. Vidno gibalna koordinacija je sposobnost izvedbe aktivnosti med videnim in gibanjem delov telesa.

Preberi več

KDO JE TA »VSILJIVEC«, KI JE PRIŠEL V NAŠO DRUŽINO?

Prihod novega družinskega člana je za mlada starša nekaj najlepšega v njunem življenju. Vsakega naslednjega družinskega člana pa, poleg staršev, nestrpno pričakuje tudi sorojenec. Odvisno od starosti in karakterja otroka, prihod bratca ali sestrice doživlja na svoj način.

Tako kot za vas, je ob prihodu novega družinskega člana tudi za njega vse drugače. Povsem normalno je, da vaš otrok odreagira od »pretiranega« navdušenja in skrbi za dojenčka, do odklonilnega odnosa in zavračanja na način: »Odnesi ga nazaj«.

Preberi več

5 IDEJ ZA PREŽIVLJANJE ČASA Z DRUŽINO MED JESENSKIMI POČITNICAMI

Pa so končno tu jesenske počitnice! Pri nas smo jih že komaj čakali, priznamo. Nekateri ste se odpravili na počitnice v tujino, drugi raziskujete Slovenijo, tretji pa ste se odločili, da proste dneve preživite doma, v krogu najbližjih. Ne glede na to, kje ste, pa se vedno lahko potrudite, da skupaj kot družina preizkusite kakšno novo stvar, se povežete in ustvarite lepe spomine. V zadnjih dveh letih je bilo sedenja za računalniki za starše in otroke dovolj, zato počitnice izkoristite za to, da se med seboj še bolj povežete in da SKUPAJ preživite veliko kakovostnega časa. Za vas smo zato pripravili 5 idej, kako popestriti vaše dneve in povezati vašo družino.

Preberi več

PEDOSANA PRIPOROČA - BLAZINO AIREX

Gibalni razvoj je najbolj intenziven v prvem letu življenja. Vse do 7-mega leta starosti je izjemno pomembno kakšne gibalne izkušnje pridobiva otrok, saj ob tem gradi temelje gibalnih sposobnosti za celo življenje.

Takoj po rojstvu se dojenček uči in spoznava svoje telo. Ker je ob rojstvu popolnoma odvisen od tistega, ki skrbi zanj je izjemno pomembno ustrezno rokovanje z njim. Ko postane več buden pa je za njegov gibalni razvoj ključno, da je veliko na tleh, na oblazinjeni in nedrseči podlagi. Na tleh se dojenček uči, poskuša in se na tak način spoznava s svojim telesom.

V Pedosani prisegamo na Airex blazino Corona, ker smo mnenja, da na trgu ni boljše in kvalitetnejše blazine, ki nudi tako dobro izhodišče za osvajanje gibalnih mejnikov pri dojenčkih in otrocih.

Preberi več

ČEVLJI ZA PRVE KORAKE

Ko se dojenček začne postavljati na noge in začne s prvimi poskusi hoje ob opori, se starši pogosto obračate na nas z vprašanji o izbiri ustrezne obutve za prve korake. V vsej tej poplavi simpatičnih miniaturnih čevljev, ki se svetijo s trgovskih polic, ste pogosto zmedeni, katere izbrati. Nenazadnje si prav vsak starš za svojega otroka želi, da mu čevlji ne bi služili zgolj kot modni dodatek, temveč bi mu predvsem zagotovili čim bolj zdrav in naraven razvoj stopala.

Kdaj je čas za nakup prvih čevljev?

Starši ponavadi začnete razmišljati o nakupu copatov in čevljev, ko začne otrok vstajati in hoditi ob opori. Vendar pa je za dobro hojo in predvsem pravilen razvoj stopal najprimernejša bosa noga. V primeru, da je v stanovanju hladneje, malčku obujte mehkejše nogavice z nedrsečim podplatom. Ko otrok shodi, pa je pravi čas, da mu za ven kupite primerne čevlje za prve korake.

Preberi več

KAKO ZAŠČITITI OTROKA PRED SONCEM

Sončni dnevi kličejo ven v naravo. Ker je sonce poleti zelo močno, se starši pogosto sprašujete, kako pred njim zaščititi občutljivo otroško kožo.

Da bi bolje razumeli, zakaj je občutljivo otroško kožo potrebno dobro zaščititi, smo za vas pripravili nekaj priporočil. Otrokova koža je do 3. leta starosti zelo občutljiva. Njen lasten zaščitni mehanizem je šibkejši, ima tanjšo poroženelo plast povrhnjice in se v primerjavi s kožo odraslega hitreje izsuši.

Preberi več

Z OTROKOM NA KOLESU

Aktivno preživet čas skupaj z otrokom dobro vpliva na celosten razvoj. Aktivni starši smo zgled svojemu otroku in dokazano je, da bodo otroci aktivnih in k športu naklonjenih staršev, tudi sami raje izbirali športne aktivnosti za svoj hobi.

Vožnja s kolesom, skupaj z otrokom, je ena izmed aktivnosti, za katero se odloča veliko mladih družin. Dokler se otrok ne vozi sam, so sopotniki svojih staršev. Najpogostejše vprašanje, ki ga ob tem v Pedosani slišimo je: »Kdaj lahko začnemo voziti dojenčka v stolčku za na kolo?«

Preberi več

PRIPOMOČKI ZA NA PLAŽO

Juhu, poletje je tu! Vsi komaj čakamo, da bomo odšli na počitnice, zamenjali okolje in bili s tistimi, ki jih imamo najraje.

Za tiste, ki boste izbrali možnost za oddih potovanje na morje in se tja odpravili z majhnim otrokom, smo pripravili koristne nasvete o tem, katere pripomočke za na plažo - z vidika gibalnega razvoja - izbrati in katere ne.

Preberi več

DOJENČEK NAJ HODI BOS

Trenutni letni čas, ko je zunaj dovolj toplo in tla še niso prevroča, je idealen čas, da dojenčku/otroku sezujete čevlje in mu omogočite zelo koristno izkušnjo – bosonogo hojo, ki zelo dobro vpliva na celosten razvoj.

Bosonoga hoja zelo dobro vpliva na aktivnost mišic in vezi okrog gležnja in hkrati na aktivnost mišic trupa. Dojenček/otrok bo shodil, ko bo razvil ravnotežje, stabilizacijo (moč trupa), koordinacijo (to je aktivnost leve in desne polovice telesa) in ko se bo počutil dovolj sigurnega, da se od opore spusti in samostojno zakoraka v svet, po dveh nogah.

To se bo zgodilo, ko mu bodo njegovi gležnji in stopala dali dovolj stabilne opore in ko se bo preko tisočih poskusov vstajanja, usedanja, hoje ob opori, prenašanju teže z noge na noge učil, kako se premik naredi. In seveda, ko bo njegov živčni sistem „zrel” za hojo. Ravno zaradi razvoja stabilnih gležnjev, stopalnih lokov in krepitve tetiv je zelo priporočljivo, da dojenček hodi bos.

Preberi več

POGANJALČEK IN KOLO - SREČA NA DVEH KOLESIH

Učenje vožnje s kolesom je pri otrocih lahko kar dolgotrajen proces. Odvisno je tudi od tega, kakšne gibalne izkušnje je otrok pridobil že pred tem. Včasih je veljalo, da si je za učenje otroka vožnje s kolesom potrebno vzeti veliko časa in volje. Veliko staršev, ki so otroka učili na način, da so tekali za njim in mu pomagali tako, da so ga držali za sedalni del, je tožilo o bolečinah v križu zaradi stalne sključene drže.

Danes je učenje vožnje s kolesom lahko zelo enostavno in skoraj samostojen proces razvoja pri otroku, če le ima že pred tem možnost pridobivati izkušnje za lovljenje ravnotežja ter razvijati koordinacijo telesa - to je sodelovanje leve in desne polovice telesa.

Preberi več

SKAKANJE PO LUŽAH

Vreme res ni razlog, zakaj ne bi šli z otrokom ven in uživali zunaj, kljub dežju ali mrazu. Otrok naj bo toplo oblečen v oblačilih, ki ne prepuščajo vode. Če se otrok premoči, ga je potrebno preobleči ali se vrniti nazaj v topel dom. V Pedosani se držimo reka: »Ni slabega vremena, je samo slaba oprema« :).

Ali kdo pozna otroka, ki ne bi želel skakati po lužah? Otrok je presrečen, če lahko skače. Žal pa vse pogosteje slišimo in vidimo starše, ki otroku ne dovolijo skakati po lužah, češ da se bo umazal. Otrok ima potrebo po tem, da bi skakal po luži in tudi blatu, plezal po drevesih, izdeloval »potičke« iz peska itd. S tem, ko raziskuje svet okrog sebe, stimulira razvoj svojih kognitivnih sposobnosti.

Preberi več

POT SKOZI PEDOSANINIH 9 LET

Danes, 1. marca, ko Pedosana praznuje 9. rojstni dan, z Vesno ponovno ugotavljava, da sta za najine skupne začetke krivi prav najini hčerki Neži. Ja, obema je ime Neža in prav zaradi njiju sva se leta 2009 spoznali. Verjameva, da nama je bilo usojeno, da se spoznava ter skupaj napiševa eno čudovito zgodbo o uspehu, o vzponih in padcih, nepremogljivi skupni moči in iskrenem prijateljstvu.

Preberi več

TRIJE NAMIGI ZA OPREMLJANJE OTROŠKE SOBE

Bodoča mamica in očka, ki pričakujeta njun največji zaklad - novega družinskega člana - med drugim razmišljata tudi o opremljanju sobe zanj. Razmišljata o novem pohištvu, barvata stene in drugače prilagajata dom novemu družinskemu članu. Mamica tik pred porodom gnezdi. To pomeni, da želi vse pripraviti za čas, ko se bo z dojenčkom vrnila iz porodnišnice. Opere vsa oblačila, jih zlika, zloži v omare in predale ter poskrbi za vse tisto, kar meni, da bo potrebovala ob prihodu domov iz porodnišnice, z malo štručko v naročju.

Na gibalni razvoj dojenčka lahko dobro vplivate tudi s tem, da njegovo sobo opremite in pripravite tako, da bo imel v njej dobre pogoje za celostni razvoj. Radi bi vas spomnili le na nekaj ključnih elemetov, na katere mogoče ob opremljanju sobe sami ne bi pomislili.

Preberi več

SPANJE DOJENČKA IN MALČKA

˝Ali spite?˝ je zagotovo eno izmed prvih vprašanj, ki so ga deležni novopečeni starši. Kako nehvaležno vprašanje, ki po nepotrebnem starše spravlja v dodatno stisko. Vsi, ki smo to obdobje (na lastni koži) že dali čez, točno vemo, da novorojenčki in mnogi dojenčki ponoči ne spijo.

Draga starša, popolnoma običajno je, da vaš dojenček (še) kar nekaj časa ne bo prespal noči. Četudi se vama zdi, da sta edina, ki z vajinim dojenčkom bedita dolge noči, verjemita, da to še zdaleč ne drži.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kateri upamo, da vam bodo vsaj nekoliko v pomoč. Kako ravnati z otrokom, ko pride čas za njegov odhod v posteljo in kako ravnati v času nočnega počitka? Pa pojdimo lepo počasi in od začetka.

Preberi več

SLINJENJE DOJENČKA JE LAHKO POVEZANO Z GIBALNIM RAZVOJEM

Slinjenje dojenčkov ni nič posebnega. To je del njihovega razvoja. Do šestega meseca starosti je slinjenje normalno in ga pogosto lahko povezujemo z izraščanjem zob. Povezano je tudi z razvojem, saj se dojenčki do te starosti učijo požirati in imeti zaprta usta.

Če pa se slinjenje nadaljuje še po šestem mesecu in ima dojenček hkrati težave s sprejemanjem goste hrane; se mu ob požiranju zaleti, ne sprejema drugačne strukture hrane kot zmleto - takrat pa to že lahko povezujemo z odstopanjem v gibalnem razvoju.

Preberi več

»NAJ GREMO VEN Z DOJENČKOM V TEM MRAZU?«

se sprašujejo mlade mamice z dojenčki v teh mrzlih dneh. Pedosana odgovarja: »DA, seveda!« In ob enem opozarja:

Če ste ravno rodili in si želite iti na zrak, vam nekaj minut na zraku nikakor ne bo škodilo. Tudi dojenčku ne. Nikakor pa še ni čas za daljše sprehode in izpostavljanje mrazu.

Po nekaj tednih po porodu, če ste zdravi in če se dobro počutite, vam celo priporočamo, da greste tudi v mrazu na sprehod. Seveda se primerno oblecite, priporočamo v več tanjših oblačil iz naravnih materialov. Primerna naj bo tudi obutev, ki naj bo nepremočljiva in dovolj topla.

Dojenčka oblecite v bombažna oblačila oziroma v oblačila, ki dihajo. Oblecite jih v dve plasti oblačil in zimsko vrečo ali jih dobro pokrijte s toplo odejo. V vozičku naj ležijo na topli podlagi.

Preberi več

ČE SE VAS DOJENČEK OKLEPA, NI RAZVAJEN, AMPAK ŽELI OBJEM!

V Pedosani mamice zelo pogosto sprašujejo o stanju dojenčkov, ki se pojavi kar naenkrat, iznenada, čez noč. Njihov dojenček, ki je sicer zelo vesel in nasmejan, se začne ob vsakem odhodu mame (včasih samo na stranišče) neutolažljivo jokati. Kako pogosto slišimo nasvete njihovih bližnjih: „Kar pusti ga, se bo že navadil”.

Pogosto gre za obdobje ločitvene stiske. Zelo pomembno je, kako se na to obdobje odzovemo. Naša reakcija lahko trajno vpliva na otrokov čustveni razvoj.

Preberi več

NIKOLI NE POLAGAJTE DOJENČKA V LUPINICO OBLEČENEGA V BUNDO!

Zimski meseci so tu. Z njimi pa seveda bunde, kombinezoni, kape in rokavice. V tokratnem Pedosaninem nasvetu želimo starše opozoriti na precej nevarno početje, ki ga še vedno vse preveč pogosto videvamo.

Ste tudi vi med tistimi starši, ki dojenčka / otroka vedno pripnete v lupinico / avto sedež oblečenega v bundo, z namenom, da ga ne bi zeblo? Tega nikar ne počnite! Takšno početje je izredno nevarno, kadar pride do trka. Tako oblečen otrok bo dobesedno poletel iz sedeža, kot da sploh ne bi bil privezan. Nevarnosti takšnega početja so bile že večkrat prikazane s simulacijo prometnih nesreč. Če otrok že ne bi poletel iz sedeža, pa se lahko močno poškoduje v predelu trebuha, saj bi ga pas v primeru prometne nesreče zategnil z ogromno močjo. Zato res dobro premislite, preden to storite. Staršem svetujemo:

Preberi več

40 JIH IMAM, PA KAJ!

Vedno za druge rd-je neki spesnim, bolj zarad gušta kot talenta, dons pa neki napišem kr tko. Po dolgem času. Pa ne vladi, kot smo te dni navajeni, ampak kr tko mal, iz mene.. najbl za sebe. Popolnoma neobvezno branje, mogoče clo čist brezvezno, ampak men paše. Tko! Pa ne bom kratka. Ker se mi ne da bit.
 
Včeraj, med tem, ko sem packala torto za svoj rd (zase valda, ker noben ni bil povabljen), me pokličejo v dnevno in me najdražji presenetijo z mlajem. Ja, mlajem. No, eno smrekco, pa 40ko iz ta pravga lesa, ta veliiiiko. Ampak to tooook paše na moj balkon, da je še kr neki časa ne bom snela. Anže je zrihtu prav vse, tud vstat mi ni blo treba. Pa je blo čin čin, otrok še porajtal nismo, torta se ni sama spekla, in kar naenkrat je bil nasledn dan. No, spat smo pač šli, kot se zagre. Ker je policijska ura in ker zuni sam še rešilci tulijo, pa morš neki počet, drugač je dolgčas.
Preberi več

DOJENČKI SE RAZVIJAJO IN RASTEJO TUDI V “KORONA ČASU”

Trenutna situacija pri nas in v svetu ni nič kaj spodbudna. Prisoten je strah o virusu, ki lahko prizadene nas ali naše bližnje. Poskušamo živeti z njim, čeprav se je vse spremenilo. Ni več sproščenosti, toplega objema, druženja, potovanj… 

Pozitivna stran “Korona obdobja” je v tem, da bo menda še več dojenčkov :). Zelo vesele smo bile, ko so nam starši na  urah z veseljem pripovedovali o tem, kako so bili veliko skupaj in izkoristili ta čas za družino. 

Žal pa opažamo vedno več prestrašenih in negotovih mladih mamic, ki ne vedo, kaj naj naredijo, da bi bilo za njih in njihovega dojenčka najbolje. Zavedajo se, da dojenček raste in se razvija ne glede na situacijo doma in po svetu. Njegovega razvoja in odraščanja ne moremo ustaviti. Potrebujejo pomoč, da bi bile samozavestnejše ob usmerjanju njihovega dojenčka v dober gibalni razvoj.

Preberi več